Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag verder

Welkom op de FAQ pagina van Bespaarpompplus. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over onze hybride warmtepompen en monitoringssysteem. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via service@bespaarpompplus.nl of bel tijdens kantooruren 088 511 1440.

Algemeen

Wat is Bespaarpompplus?

Bespaarpompplus is de specialist in duurzame, energiezuinige en betrouwbare verwarmingsoplossingen voor sociale huurwoningen. We leveren een duurzame verwarming met volledige ontzorging.

Ofwel: Bespaarpompplus ontzorgt woningcorporaties door een energiezuinige hybride ventilatiewarmtepomp te leveren, gecombineerd met monitoring op afstand, efficiënt onderhoud en klantenservice.

Wij garanderen optimale prestaties, zodat corporaties zich kunnen blijven concentreren op de kerntaken terwijl Bespaarpompplus zorgt voor een betrouwbare en duurzame verwarmingsoplossing. Lees meer over ons op de pagina: aanbod 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat zorgt voor warmte in huis. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld buitenlucht en geeft deze warmte af aan het verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt op stroom. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

We onderscheiden hybride en volledig elektrische warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Op de meeste momenten zorgt de warmtepomp voor warmte in huis. Daardoor bespaar je op het gasverbruik voor de verwarming. Alleen als het kouder is, springt de cv-ketel bij. Bewoners zitten dus nooit in de kou. De cv-ketel zorgt meestal ook voor het warme water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp kan in vrijwel elke woning toegepast worden. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe beter de warmtepomp werkt. Bestaande radiatoren zijn bijna altijd voldoende.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt in zijn eentje voor de verwarming in huis en voor het warme water in de badkamer en keuken. Met een volledig elektrische warmtepomp heb je daarom geen cv-ketel meer nodig en verbruik je ook geen aardgas meer voor de verwarming en het warme water. Om een volledig elektrische warmtepomp goed te kunnen laten functioneren is het wel van belang dat de woning goed geïsoleerd is en dat de radiatoren vervangen worden.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de buitenlucht, grond of water haalt en deze op een hogere temperatuur terugbrengt voor gebruik in de woning. Het werkt op elektriciteit en maakt daarbij gebruik van compressietechnologie. De warmtepomp kan de woning verwarmen en in sommige gevallen ook koelen. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen op gas, omdat het geen directe CO2-uitstoot veroorzaakt en efficiënter omgaat met energie. Elektrische warmtepompen zijn geschikt voor goed geïsoleerde woningen, zowel nieuwbouw als gerenoveerd, met een relatief lage warmtevraag.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.

Hybride warmtepompen zijn geschikt voor de meeste bestaande woningen in Nederland. Met name voor woningen die niet geschikt zijn voor volledig elektrische oplossingen, biedt een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing.

Welke soorten hybride warmtepompen zijn er?

De verschillende soorten hybride warmtepompen classificeren we aan de hand van de bronnen die ze gebruiken om warmte te produceren:

  • Buitenlucht (middels een buitenunit)
  • Ventilatielucht
  • PVT-panelen
  • Bodem

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt ventilatielucht als warmtebron. Een ventilatieluchtwarmtepomp ventileert de woning en recylcet de warmte die anders via de mechanische ventilatie direct naar buiten zou gaan. De teruggewonnen warmte gebruikt de warmtepomp voor de verwarming en/of het warme water. 

Wat is een Spaarpomp?

De Spaarpomp is één van de hybride ventilatiewarmtepompen die fabrikant Inventum in Nederland produceert. De Spaarpomp werkt samen met de Cv-ketel. Hierdoor heeft de Cv-ketel minder aardgas nodig. Omdat de Spaarpomp geen buitenunit heeft en de ventilatielucht uit de woning gebruikt noemen we dit een ventilatiewarmtepomp. Zie voor meer informatie de website van de Spaarpomp: www.spaarpomp.nl  

Hoe werkt de Spaarpomp?

Via de luchtroosters komt er frisse lucht de woning binnen. Het mechanische ventilatiesysteem zorgt voor de afzuiging van vervuilde warme lucht. Via de afzuiging in de keuken en badkamer wordt de vervuilde warme lucht naar de warmtepomp gebracht. De warmtepomp verwarmt het leidingwater van 20 naar maximaal 50 graden. De CV ketel verwarmt indien nodig het leidingwater verder tot 70 graden. Zie onderstaande foto.

Waarom selecteerde Bespaarpompplus de Spaarpomp van Inventum?

Bespaarpompplus selecteerde de Spaarpomp van Inventum op basis van de volgende argumenten:

  • De Spaarpomp is zeer compact en past daardoor in veel woningen
  • De Spaarpomp vervangt de mechanische ventilatiebox. Daardoor vervallen de onderhoudslasten van de ventilatiebox voor de corporatie. En het ruimtebeslag in de woning is minder dan bij een warmtepomp die naast de ventilatiebox komt te hangen of staan
  • De Spaarpomp heeft geen buitenunit
  • De Spaarpomp heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding waardoor meer woningen voorzien kunnen worden van een hybride warmtepomp
  • Inventum produceert de Spaarpomp in Nederland. Daardoor is er minder risico op leveringsproblemen

 

Wat is de plus van Bespaarpompplus?

Bespaarpompplus is niet zomaar een leverancier van warmtepompen. Wij leveren warmtepompen met een plus! Die plus bestaat uit:

  • Warmtepomp plus monitoring op afstand
  • Warmtepomp plus onderhoud, service en garantie
  • Warmtepomp plus ontzorging op het gebied van subsidies, projectmanagement en bewonerscommunicatie
  • Warmtepomp plus handvaten voor het opschalen van de verduurzaming
Hoe werkt de monitoring van Bespaarpompplus?

Vlakbij de Spaarpomp plaatst de installateur van Bespaarpompplus een monitoringsmodule. Deze module is via een eigen simkaart verbonden aan ons platform en registreert hoe de Spaarpomp functioneert. Om de privacy van bewoners goed te kunnen beschermen worden adres- en andere persoonsgegevens niet opgenomen in dit platform.

Hoe kan ik jullie volgen?

Het is mogelijk om ons te volgen op LinkedIn, hier delen wij nieuws en updates over onze dienstverlening.

Corporatie

Hoe kan ik contact opnemen?

Als je contact wilt opnemen met Bespaarpompplus, dan kun je ons bereiken via info@bespaarpompplus.nl of door te bellen naar 088 511 1440 of 06 40662752

Waar moet de woning aan voldoen?

Bespaarpompplus garandeert de beste match als de woningen voldoen aan de volgende eisen:

  • Eengezinswoningen gebouwd van 1982 of jonger
  • Een hellend dak
  • Mechanische afzuiging keuken en badkamer aanwezig (eventueel ook toilet)
  • Toevoer van de ventilatielucht via roosters of inblaasventielen in de woonkamer of slaapkamers
  • Vaste trap naar de zolder
  • De mechanische ventilatiebox hangt naast de cv-ketel op zolder
ISDE subsidie voor hybride warmtepompen

Als je als woningcorporatie overweegt om een hybride warmtepomp te installeren, is het goed om te weten dat er een mogelijkheid is om subsidie te krijgen. Voor de Spaarpomp is momenteel (in 2023) een ISDE-subsidie van €2.250 beschikbaar. Onze subsidiespecialist verzorgt de aanvraag van deze subsidie, zodat jouw corporatie profiteert  van de financiële voordelen die een hybride warmtepomp biedt.

    Wat zijn de technische mogelijkheden en energetische prestaties van de hybride warmtepomp?

    Dit is lastig om precies aan te geven omdat dit natuurlijk deels ligt aan hoe de bewoner de hybride warmtepomp gebruikt. Om meer inzicht te krijgen verwijzen we je graag naar de berekening per situatie: zie de pdf indicatie gasbesparing

      Installatiepartners

      Als je een Spaarpomp aantreft met monitoring door Bespaarpompplus in een woning, dan kun je dit herkennen aan de sticker van Bespaarpompplus op de module die gebruikt wordt voor de monitoring op afstand en/of aan de sticker op de Spaarpomp zelf.

      Wil je toegang tot ons platform voor het op afstand monitoren van Spaarpompen?

      Dat kan wanneer de woningcorporatie waarvoor je werkzaam bent je hiertoe autoriseert. De woningcorporatie dient daartoe een email te sturen naar service@bespaarpompplus.nl en daarbij jouw naam en emailadres te vermelden plus de adressen van de woningen waarvoor zij je willen autoriseren voor toegang tot ons platform voor monitoring van Spaarpompen.

      Wanneer wij deze email van de betreffende woningcorporatie ontvangen, maken wij voor jou een account aan in ons platform en ontvangt e van ons een activatiemail. Na activatie kunt je met jouw account toegang verkrijgen tot ons platform voor het op afstand monitoren van de betreffende Spaarpompen. Je kunt in dit platform zelf instellen welke meldingen je wilt ontvangen op welk(e) emailadres(sen) en/of telefoonnummer(s).

      Ondersteuning nodig bij de installatie van de monitoring module van de Spaarpomp?

      Voor hulp bij de installatie van de monitoring module van de Spaarpomp kun je terecht op deze pagina. Hier vind je handige handleidingen en instructievideo’s, waaronder de ‘Installatiehandleiding voor Spaarpomp’. Zo kun je stap voor stap aan de slag met het installeren van de module en genieten van de voordelen van de monitoring op afstand.

      Hulp nodig bij de installatie van de Spaarpomp?

      Voor alle relevante informatie en handleidingen voor de installatie van de Spaarpomp kun je terecht op de website van Inventum. Daarnaast biedt Inventum ook een overzicht van veelgestelde vragen. Mocht je toch nog hulp nodig hebben, neem dan contact op met Inventum.

      Wilt u ondersteuning bij de installatie van de Spaarpomp zelf?

      Zie daarvoor de handleiding en filmpjes op deze pagina en selecteer de ‘Installatiehandleiding voor Spaarpomp’.

      Inloggen op monitoring platform

      Via deze link kun je inloggen op ons monitoring platform voor warmtepompen.

      Bewoner

      Privacy en Bespaarpompplus: Hoe beschermt Bespaarpompplus jouw gegevens?

      Bespaarpompplus borgt jouw privacy door de data die de module afleest en naar ons platform verstuurt niet op te slaan in combinatie met adres- of andere persoonsgegevens. Meer informatie hierover is te vinden in onze privacy statement.

      Welk onderhoud moet er worden uitgevoerd aan de Spaarpomp?

      Het filter van de Spaarpomp dient gemiddeld één keer per jaar vervangen te worden, afhankelijk van het gebruik van de woning en de luchtkwaliteit. Door middel van monitoring op afstand kunnen wij het moment van vervanging goed bepalen.

      Eens in de twee jaar maken wij of de installatiepartner van jouw woningcorporatie een afspraak met de bewoner om het filter te vervangen. In het tussenliggende jaar sturen wij de bewoner de nieuwe filter per post toe. Om extra ondersteuning te bieden, hebben wij een instructievideo gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe eenvoudig het is om het filter te vervangen. Liever een geschreven instructie? Ga dan naar hoofdstuk 4 van de handleiding van Inventum.

      Hoe vervang ik het filter?

      Het vervangen van het filter van jouw hybride warmtepomp is belangrijk om de prestaties van de Bespaarpompplus te optimaliseren en de levensduur te verlengen.

      Heb je hulp nodig bij het vervangen van het filter? Bekijk dan het instructiefilmpje van Bespaarpompplus. Mocht het na het bekijken van het filmpje nog niet lukken, dan staan we voor je klaar. Neem gerust contact met ons op via het nummer 088 511 1440. We helpen je graag verder.

      Maakt de Spaarpomp geluid?

      De Spaarpomp van Inventum is één van de stilste warmtepompen op dit moment. Het geluid in je verblijfsruimte is binnen de norm van het Nederlandse bouwbesluit.

      Het geluidsvermogen van de Spaarpomp ligt op 40 dB(A).

      Maar hoe klinkt 40 dB(A)? Onderstaande tabel geeft inzicht in hoe 40dB(A) klinkt.

      Decibel Geluid Situatieschets
      10 Bijna niet hoorbaar Ademhaling, een blad dat valt
      20 Net hoorbaar Boomblaadjes in de wind
      30 Erg stil Zacht gefluister
      40 Stil Vogels bij zonsopkomst, zacht gefluister in de klas
      50 Weinig geluid Koelkast, regen, auto die langs rijdt
      55 Beperkt geluid Koffiezetapparaat dat pruttelt
      60 Hoorbaar Een gesprek, Wasmachine die draait
      70 Irritant Druk kantoor, harde TV
      75 Hard geluid Elektrische mixer, druk restaurant
      80 Hinderlijk Wekker, deurbel
      85 Luid Handzaag
      90 Zeer hinderlijk Druk stadsverkeer, kind dat gilt
      95 Lawaai Elektrische drilboor

      Bij Bespaarpompplus nemen we het onderwerp geluidsoverlast serieus en weten we dat het correct plaatsen van hoogwaardige geluiddempers essentieel is om overlast te voorkomen.

      Wat moet je doen als je vermoedt dat de Spaarpomp niet goed werkt?

      Problemen met de Spaarpomp? Zo helpen wij je verder. Als je vermoedt dat de Spaarpomp niet goed functioneert, dan kun je dit aan ons doorgeven. Wij monitoren de werking van de Spaarpomp op afstand en kunnen eventuele problemen signaleren. We informeren dan de installatiepartners van jouw woningcorporatie of nemen zelf contact met je op om het probleem op te lossen.

      Ook besparen?

      Neem contact op

      Heb je een vraag over hybride waterpompen of interesse in een vrijblijvend adviesgesprek? Neem dan nu contact met ons op via de onderstaande knop.